SRIP GoDigital

Novice


Veljava evropske uredbe o umetni inteligenci



Nova Uredba Evropskega parlamenta in Sveta EU o umetni inteligenci, znana kot Akt o umetni inteligenci, je bila objavljena 12. julija 2024 in je na dan 1.avgust 2024 stopila v veljavo. Ta zakonodaja, prva te vrste na svetu, uvaja harmonizirana pravila za razvoj, uporabo in trženje sistemov umetne inteligence (UI) v EU. Akt vsebuje prepovedi določenih praks UI, zahteve za visokotvegane sisteme, obveznosti operaterjev, pravila o preglednosti in tržnem nadzoru ter podporne ukrepe za inovacije, zlasti za mala in srednja podjetja.

Cilj Akta je izboljšati delovanje notranjega trga z enotnim pravnim okvirom za UI, ki je skladen z vrednotami EU. Spodbuja razvoj zaupanja vrednih sistemov UI, ki ščitijo zdravje, varnost in temeljne pravice, vključno z demokracijo in varstvom okolja. 


Evropska komisija je predlog za regulativni okvir za UI predstavila aprila 2021. Celotna uporaba Akta se začne 2. avgusta 2026, medtem ko se določbe o priglašenih organih in upravljanju začnejo uporabljati 2. avgusta 2025. Države članice morajo Akt o umetni inteligenci implementirati v svoje zakonodaje v roku enega leta od njegove uveljavitve. 

Povezava do dokumenta tukaj >>


Fotogalerija